Katainen besöker Reinfeldt och Ansip: Bakgrund om Finlands nya regering

Finlands statsminister Jyrki Katainen besöker Fredrik Reinfeldt, säger Regeringskansliet i Stockholm i ett pressmeddelande. Resan till Sverige måndagen den 27 juni 2011 handlar förvisso om Katainens första bilaterala utrikesvisit som statsminister, men Finlands nya regeringschef hade knappt hunnit bli vald innan han fick lov att åka ned till Bryssel för Europeiska rådets möte torsdag och fredag. (Slutsatserna finns tillgängliga på engelska: European Council 23 to 24 June 2011 conclusions.)

Bakgrund

I går berättade jag om den nya regeringen i Finland, bland annat den politiska bakgrunden, den otroligt mångskiftande sexpartikoalitionen, valet av Katainen, utnämningen av statsråden, ministrarna, arbetsfördelningen, de lagstadgade ministerutskotten, de centrala aktörerna i EU-frågorna och regeringsprogrammet. Se inlägget på Grahnblawg: Finland: Jyrki Katainens regering (den 24 juni 2011).

Hufvudstadsbladet erbjuder en kort presentation av ministrarna, inklusive Katainen.

Jyrki Katainen och Samlingspartiet

På Wikipedia finns ett uppdaterat men otroligt kort personporträtt av Jyrki Katainen, som övergick till statsministerposten efter att ha skött finansministerjobbet i de två föregående regeringarna. Katainen är sedan 2004 ordförande för Samlingspartiet (finska: Kokoomus), som är systerparti till Moderaterna, Reinfeldts parti.

Wikipedia framför en nog så optimistisk syn på Katainens kunskaper i svenska.

I europeiska sammanhang ingår Samlingspartiet i Europeiska folkpartiet (European People's Party, EPP), vars dominans i Europeiska rådet ökade ytterligare när Katainen och Portugals nye statsminister Pedro Passos Coelho sällade sig till skaran av EPP-anknutna stats- och regeringschefer.

Estland

Från Stockholm styr Katainen kosan mot Tallinn.

Måndag besöker Katainen också grannlandet Estland, där han träffar premiärminister Andrus Ansip och president Toomas Hendrik Ilves. Visiten noteras även av det estniska rundradiobolaget ERR (på engelska).

Som ledare för det estniska Reformpartiet (estniska: Eesti Reformierakond) hör Ansip till den europeiska liberala familjen genom det Europeiska liberala, demokratiska och reformistiska partiet (ELDR).

President Ilves har däremot en bakgrund som bland annat Europaparlamentariker för det Europeiska socialdemokratiska partiet (engelska: Party of European Socialists, PES). Med sex ministrar (liksom Samlingspartiet) är Socialdemokraterna det andra stora partiet i Katainens koalitionsregering, och SDP-ordföranden Jutta Urpilainen är vice statsminister och finansminister.

***

Som statsminister hann Katainen träffa Reinfeldt redan vid EPP-toppmötet och senare också Ansip vid Europeiska rådets möte, men de första artighetsvisiterna till grannländerna Sverige och Estland har en symbolisk betydelse. Dessutom erbjuder de tillfälle till en lugnare genomgång av både bilaterala frågor och europeiska spörsmål.

Ralf Grahn

P.S. Sveriges flitigt bloggande och twittande utrikesminister Carl Bildt har för ögonblicket slagit av på takten till tonerna av de små grodornas sång och Midsommarhelg... Vi behöver knappast vänta länge på hans återkomst till världspolitiken och de sociala medierna.